Psychosomatische fysiotherapie
 
en haptonomie

Binnen de fysiotherapie zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten die zich richten op behandeling van de zogenaamde psychosomatische klachten. Dit zijn spannings- en stressgerelateerde klachten en Onverklaarde Klachten (OLK).

 

Deze uiten zich in allerlei klachten, zoals vermoeidheid, gespannenheid, hartkloppingen, benauwdheid, onverklaarde pijn in spieren en gewrichten, hoofdpijn, buikpijn, moeite met concentreren, prikkelbaarheid, slaapproblemen, angstig en onzeker zijn, onrustig en gejaagd zijn, enz. Kortom….. je bent uit balans.

 

Allereerst zal een gesprek en onderzoek gedaan worden om jou als persoon en de klachten te begrijpen. Dit is gericht op het vinden van de relatie tussen de lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid. Afhankelijk van de hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen bepaald en wordt er samen een therapieplan opgesteld.

 

Je wordt begeleid in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning.
Kortom….. Hoe kom je weer in balans.

 

Psychosomatische Fysiotherapie


De Psychosomatisch Fysiotherapeut werkt met:
• Ontspanningsoefeningen;
• Ademhalingsoefeningen;
• Massage, communicatieve massage en bewegen;
• Grondingsoefeningen.

Daarbij gaat het om inzicht te krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht:
• Veranderen van de factoren die de klachten in stand houden;
• Verhogen van belastbaarheid;
• Lichaamsbewustwording;
• Vertrouwen krijgen in het lichamelijke functioneren;

Haptonomie


Haptonomie is een lichaamsgerichte behandeling, die vooral de grenzen van ontspanning opzoekt en verlegt. De haptonoom maakt gebruik van de tast, het aanraken. Door meer bewust te worden van je lichaam en je eigen reactiepatronen leer je met de problemen om te gaan.
Emoties en pijn komen vaak los, wat weer ruimte geeft voor verdere persoonlijke ontwikkeling en grensverlegging.

De behandeling van zowel Psychosomatisch Fysiotherapie als Haptonomie is één op één, waardoor er een veilige en rustige sfeer aanwezig is.

Indien nodig wordt er samengewerkt met andere deskundigen, zoals verwijzend arts, psycholoog, bedrijfsarts, revalidatiearts en andere disciplines. Het op elkaar afstemmen vergroot de kans op snel herstel.

Een gezonde geest in een gezond lichaam.