Manueeltherapie

Door Chantal Heesbeen

“ Het belangrijkste doel van de behandeling bij een manueeltherapeut is het opheffen van aanwezige blokkades, zodanig dat de patient weer (pijn) vrij kan bewegen. ”
De manueeltherapeut specialiseert zich in klachten aan de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Er wordt gekeken of we deze gewrichten beter kunnen laten functioneren zodat er weer van het gehele bewegingstraject gebruik gemaakt kan worden en u weer vrijer kunt bewegen. Samen wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaak van een blokkade die is ontstaan. Hierbij kunt u denken aan onvoldoende beweging of bijvoorbeeld een verkeerde houding. Het belangrijkste doel van de behandeling bij een manueeltherapeut is het opheffen van aanwezige blokkades, zodanig dat de patient weer (pijn) vrij kan bewegen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifieke technieken om de beweeglijkheid in de gewrichten te verbeteren. Manipulaties worden vaak gebruikt om de belemmeringen op te heffen. In de volksmond het ‘kraken’ genoemd. Dit is een gecontroleerde beweging die snel wordt uitgevoerd over een klein traject. Hierna ontstaat vaak meteen verlichting.

Het kan ook zo zijn dat een gewricht juist teveel ruimte heeft om te bewegen, dan gaan we aan de slag om de stabiliteit te verhogen. Veel voorkomende klachten: